TORTA MONTE
Sastojci:
- BISKVIT
- 15 dkg lješnjaka
- 6 bjelanjaka
- 6 velikih žlica šećera
- 6 velikih žlica brašna
- KREMA
- 6 žumanjaka
- 10 dkg šećera
- 2 vanil pudinga
- 2 velike žlice brašna
- 1 l mlijeka
- 1 vanil šećer
- 25 dkg margarina za kreme ili maslac
- 10 dkg šećera u prahu
- I JOŠ...
- 20-ak dkg nutele
- oko 15 dkg petitebeure keksa
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 1 šlag
Priprema
- 1.LJEŠNJAKE popecite u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. u malo boljim trgovinama imate za kupiti već oguljene i popečene.( ja kupim gotove.) stavite ih u čvršću krpu i malo ih stucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.
- BISKVITbjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano ubatite brašno najmanjom brzinom miksera.
kalup za torte promjera 26 cm namažite maslom, pobrašnite a na dno stavite masni papir.
na masni papir rasporedite istučene lješnjake i na njih oprezno rasporedite bjelanjke.
pecite 10-ak minuta na 180 °c. dok dobije malo boju. ohladite.
ohlađeni biskvit prevrnite na pladanj da vam biskvit bude dolje a lješnjaci na vrhu. lagano dignite masni papir. vratite obruč od forme za tortu - KREMAuvrite 8 dcl mlijeka sa vanil šećerom.
batite žumanjke sa šećerom. dodajte 2 vanil pudinga, 2 žlice brašna i dva dcl mlijeka. to ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.ohlaadite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.( ja stavim kremu s posudom u kojoj se kuhala u sudoper s hladnom vodom ide puno brže i miješam povremeno mikserom ) - margarin za kreme (ili maslo) izradite dobro sa šećerom u prahu pa dodajte u skroz hladnu kremu
- ČOKOLADU otopite na pari, malo prohladite, pa dodajte u POLOVICU kreme. druga ostaje žuta.
- NUTELU malo isto zagrijte (da se lakše da mazat) pa je oprezno namažite na lješnjake
- KEKSE izlomite na nepravilne komadiće ( 1 keks na 4-5 komada) i poredajte po nuteli. Keksa potrošite koliko vam treba da prekrijete cijelu površinu.Bilo je upita da li staviti svih 25 dkg, ali to nije potrebno.
- SADA stavite na kekse žutu kremu, pa čokoladnu i stavite tortu da se hladi preko noći u hladnjak.
kada se ohladila dignite oprezno obruč i obilato namažite šlagom.
ukrasite po želji, ja pospem malo lješnjacima. - Slaganje: 1.biskvit od bjelanjaka 2.lješnjaci 3.nutela 4.keksi 5.žuta krema 6.čokoladna krema 7.šlag
Recept preuzet sa www.coolinarika.com