Tuesday, April 26, 2016

Jeftina rođendanska torta


POTREBNO:
Za žuti biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
Za smeđi biskvit:
  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 1 vrećica praška za pecivo
Za kremu:
  • 1/2 l mlijeka
  • 6 žlica brašna
  • 15 dag šećera
  • 12 dag margarina za kreme
  • 10 dag čokolade za kuhanje
I još:
  • 1/2l vrhnja za šlag
  • ukrasi za tortu
  • 4 dl mlijeka za prelijevanje biskvita
PRIPREMA:
  1. Za žuti biskvit odvojiti žumanjca od bjelanjaka, pa miksati žumanjce sa šećerom dok ne postanu lagano pjenasti. Dodavati tada postepeno brašno i prašak za pecivo. Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučeni snijeg od bjalanjaka. Masu izliti u kalup za torte (24 cm Ø) kojem ste prethodno nauljili i pobrašnili stranice a na dno stavili papir za pečenje u obliku podloge. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 35 min. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen (ako je čačkalica suha nakon što ju zabodete do dna u sredini biskvita, onda je pečen) Istresti biskvit na podlogu, ohladiti.
  2. Za smeđi biskvit postupak isti samo dodati još kakao.
  3. Za kremu na pari zakuhati 2,5 dl mlijeka. U preostalo mlijeko umiješati mikserom šećer i brašno pa te dvije smjese sjediniti i kuhati uz miješanje dok se ne zgusne (6-7 min. ovisi o jačini vatre) U ohlađenu kremu umiksati prethodno izrađen margarin. Kremu podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati otopljenu čokoladu.
  4. Hladne biskvite vodoravno prerezati na dva dijela,  pa ih naizmjence slagati i filati sa kremama. Obavezno svaki biskvit prije nanošenja kreme natopiti za cca. 1 dl toplog mlijeka. Tako će torta biti posebno sočna.
  5. Sve skupa premazati šlagom i ukrasiti po želji.
Recept preuzet sa recipeci.com

Socni steak pecen u tavi

Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...