Monday, April 18, 2016

Pirijan (jelo iz djetinjstva)


Sastojci:

1 cjelo pile
1 supena kasika ulja
1glavica crnoga luka

zacini: vegeta,so,crvena paprika(aleva), biber ,cary u prah
250g rize(okrugle)
50g putera
jos pola glavice crnog luka

Priprema:

1. Korak
Prvo isjeci pile na djelove i oprati ga .
U serpu sipati kasiku ulja i isjeckani crni luk da se malo proprzi ,zatim dodati komade piletine i ostale zacine ,promjesati na tisoj vatri i onda dodati 700ml vode da se kuha nekih 20 min.

2. Korak
Dok se piletina kuha pripremiti rizu ....
U posudi staviti rizu sa vodom da se malo opere i nagrezne nekih 5 min. zatim procjediti rizu do vode .

3. Korak
U tepsiju u kojoj ce te peci rizu i piletinu ...
Staviti 50g putera rastopiti dodati jos polovinu isjeckanog crnog luka i malo proprziti .

4. Korak
Kada se proprzi luk onda dodati i rizu pa proprziti zajedno .

5. Korak
Zatim dodati skuhanu piletinu poredati po tepsiji na rizu i politi sve za vodom u kojoj se kuhala piletina.

6. Korak
Peci u zagrejanoj pecnici na 220°
narvno dok ne bude riza pecena i dok sva voda ne upije ,ako mislite da nije jos gotova riza mozete dodati casu vode i dopeci !


Socni steak pecen u tavi

Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...