Monday, April 25, 2016

BOSANSKI LONAC


Sastav:

  • 600g junećeg mesa od vrata,
  • 400g janjetine ili teletine,
  • četiri veće mrkve,
  • četiri glavice crvenog luka,
  • jedna manja glavica kupusa,
  • jedan veći plavi patlidžan,
  • tri paprike ( neka budu 1 žuta i dvije crvene),
  • tri veća krompira,
  • tri veća paradjza,
  • jedna glavica bijelog luka,
  • jedan paštrnjak,
  • 200 g mahuna puterica,
  • dva korjena peršuna,
  • malo soli,
  • malo bibera,
  • malo bibera u zrnu


  • Priprema:
    Povrće i meso dobro operite i posušite. Mrkvu oljuštite i isijecite je na veče komade. Crni luk oljuštite pa svaku glavicu isijecite na osam dijelova. Mahune ostavite čitave (vodite računa da nema niti) i da je svježa.
    Glavicu kupusa isjecite na osam dijelova. Meso dobro začinite biberom i solju i stavite u lonac. Plavi patlidžan oljuštite i isijecite na krupnije komade. Paprikama odstranite peteljku i sjemenke.
    Paradajz ostavite cijeli, bijeli luk nek ostane u opni, paštrnjak nek ostane cjeli, a celer i peršun isecite na veče komade. Krompir isjecite na tri dijela.
    Ovim redom slažite namirnice u odgovarajući lonac (meso će vam biti u sredini), na kraju pospite sa malo bibera, dodajte malo bibera u zrnu i soli pa nalijte vodu skoro da prekrije sve.
    Lonac poklopite i kuhajte na tihoj vatri oko tri-četiri sata.
    Ako imate zemljani lonac kuhajte i njemu.
    Servirajte na oval, meso na sredini a povrće okolo.
    Recept preuzet sa doznajemo.com

    Socni steak pecen u tavi

    Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...