Sastojci:
·
Za
biskvit:
200 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
150 g smeđeg šećera
50 g kakaa u prahu
50 g Gussnela Dolcela
1 vrećica Praška za pecivo Dolcela
150 ml ulja
400 g kiselog vrhnja
2 žlice ruma
·
Za
prelijevanje biskvita:
50 ml mlijeka
30 ml ruma
·
Za
bačoko kremu:
500 g očišćenih banana
1 žlica ruma
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
1 vrećica Šlagfixa Dolcela
Priprema:
1. Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu,
Gussnel i prašak za pecivo.
2. Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom
miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
3. Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24
cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.
4. Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit
preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore.
5. Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom
mješavine ruma i mlijeka.
6. Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da
dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudica. Umiješajte rum.
7. Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane.
8. Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i
miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
9. Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i
preklopite je gornjom korom.
10. Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak
da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
11. Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
12. Napomena:
*Pošto je bez jaja, biskvit je osjetljiv na premještanje. Da
bi vam bilo lakše, smjesu možete raspodijeliti u dva dijela i ispeći dvije kore
u pek papirom obloženom kalupu i onda ih premještati bez problema.
*Želite li još finiju i kvalitetniju tortu, u svakom slučaju
preporučam kvalitetnu tamnu čokoladu umjesto čokolade za kuhanje. Čokolada za
kuhanje svakako smanjuje trošak.
*Biksvit je sočan, fin i nije zbijen, što se vidi iz slika.
Ukoliko vam je ispao zbijen i gumenast, nešto je pošlo po krivu :) .
·
Posluživanje:
Tortu narežite na kriške i poslužite uz tučeno vrhnje ili
kuglicu sladoleda od vanilije.
·
Savjet:
Ovo je ‘oniža’ torta, tako da ako hoćete malo veću,
poduplajte kremu ili dodajte u nju više šlaga… Ili ispecite tortu u višem-užem
kalupu;)) I, da… Po meni nema apsolutne nikakve potrebe za dodavanjem šećera u
kremu, no ako netko voli slađe kreme, može dodati šećera u prahu pri pripremi…
U svakom slučaju, probajte kremu za vrijeme pripremanja i procijenite sami :)))!
Recept preuzet sa : www.coolinarika.com