POTREBNO:
Za podlogu:
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 40 g kakaa
- 150 g margarina ili maslaca
- 1 jaje
Za nadjev:
- 100 g tamne čokolade
- 180 g šećera
- 110 g maslaca
- 50 g brašna
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 4-5 krušaka
PRIPREMA:
- Za podlogu pomiješati brašno, kakao i šećer, dodati jaje i margarin nasjeckan na komadiće. Mijesiti rukama kako bi se prvo dobile sitne mrvice, a potom umijesiti i prhko tijesto. Oblikovati kuglu koju treba odmah razvaljati na veličinu kalupa u kojem će se tart peći. (moj kalup je 26 Ø)Premjestiti tijesto pažljivo u kalup koji prethodno treba namastiti i pobrašniti, dobro ga utisnuti uz rubove prstima i dlanom.
- Za nadjev otopiti čokoladu sa maslacem. Posebno miksati jaje sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno, odmah potom i otopljenu čokoladu sa maslacem. Tim nadjevom premazati podlogu.
- Kruške oguliti i nasjeći na komade proizvoljne veličine (mogu to biti polovice krušaka ili čak manji komadići, kako želite), pa ih dekorativno složiti i utisnuti u nadjev.
- Sve skupa peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 175ºC 35 minuta.
- Tart ohladiti i poslužiti.
Recept preuzet sa recipeci.com