POTREBNO:
Za prhko tijesto:
- 200 g brašna
- 150 g maslaca
- 100 g šećera
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za nadjev od riže:
- 1 l mlijeka
- 250 g riže okruglog zrna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 3 jaja
PRIPREMA:
- Za prhko tijesto pomiješajte brašno s šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte omekšali maslac i jaje pa umijesite kompaktno tijesto. Tijesto formirano u kuglu omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak na 30-tak minuta.
- U lončić koji prethodno isplahnete sa malo hladne vode ulijte mlijeko, dodajte polovicu šećera i vanilin šećer pa kada zakuha usipajte rižu. Kuhajte rižu na sasvim laganoj vatrici uz povremeno i često miješanje 15-20 minuta.
- Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa ostatkom šećera pa kada se lijepo zapjeni, ulijte tu smjesu u mekanu i kuhanu rižu. Na kraju dodajte posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka.
- Prhko tijesto razvaljajte i rasporedite po dnu namašćenog i pobrašnjenog lima srednje veličine, preko njega rasporedite masu od riže i jaja, zagladite površinu pa pecite u pećnici na 175ºC 25-30 minuta.
- Pečeni kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite. Dobar tek!
Recept preuzet sa recipeci.com