Wednesday, March 9, 2016

Krofne


Sastojci:

500 g brašna
250 ml mlijeka
1 kesica
1 supena kašika šećera
1 jaje
so
ulje

PO ŽELJI:
topljena čokolada
šećer u prahu
pekmez
eurokrem


Priprema:

1. korak
U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.

2. korak
Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.

3. korak
Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.

4. korak
Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 15 minuta.

5. korak
Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ). Tako raditi sa svakom turom.

6. korak
Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.

7. korak
Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. A mogu se jednostavno uvaljati u šećer u prahu.

Socni steak pecen u tavi

Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...