Friday, March 11, 2016

Cheesecake sa šumskim voćem






Sastojci:

Donji dio
300g mljevene plazme - može i neki drugi tvrdi keks, samo ga treba izmljeti. 8 žlica mlijeka 180g margarina

Fil
1 kiselo vrhnje 500g mascarponea (ili npr. Dukatela) 6 žlica šećera 1 vanilin šećer 1 vrećica želatine

Završni sloj
450g šumskog voća 6 žlica šećera 1 vanilin šećer 1 vrećica želatine


Postupak:

Ja sam prvo pravila ovaj završni sloj koji se mora malo kuhati, a potom ohladiti..
Smrznuto šumsko voće kuhati sa šećerom, vanilin sećerom, ito dok ne pusti svoj sok i dok se masa koliko toliko ne sjedini (nekih 10ak minuta) tj rastopi
Pustiti ga da se ohladi.



Malo prije no što se stavi na kolač, u njega se umiješa želatina.. Želatinu pripremiti po uputama na vrečici - prvo ju staviti da nabubri, a zatim otopiti. Otopljenu želatinu dodati u ohlađenu smjesu. Ovo je najkompliciraniji dio kolača.. :)

Prvi sloj je jako jednostavan. Mljevenu plazmu (ima je za kupiti u Konzumu), omekšali margarin i mlijeko pomiješati.. Ja sam koristila mikser, ni sama ne znam zašto.. No, dobila sam jednoličnu smjesu koju sam onda prstima rasporedila po kalupu.. Kalup sam odmah stavila na podlogu na kojoj sam mislila poslužiti tortu.. Ne znam kako bih skinula s metalnog dijela kalupa, a da se ne ošteti..



I za kraj - fil..
Mascarpone, vrhnje, šećer i vanilin šećer dobro izmutiti.. Ja sam koristila nekakvu plastičnu špatulu, nisam ovo htjela mikserom.. Želatinu ponovno prupremiti po uputama na vrečici i pomiješati sa prethodno dobivenom smjesom..
Tu jednoličnu smjesu uliti u kalup i poravnati..

Sada mi se već i završni sloj ohladio.. Kada sam ga odlučila staviti na kolač, umiješala sam želatinu.. Tako dobiveni preljev sam ulila u kalup.

Sve zajedno sam poklopila i odnijela u frizider da stoji preko noći da se dobro ohladi i učvrsti..


Socni steak pecen u tavi

Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...