Sastojci:
2 velikih jaja (ili 3 manja)2 kašike šećera
1 kašika brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
300 ml vrhnja za šlag
mliječna čokolada za ukras
Priprema:
1. korak
Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.2. korak
Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.3. korak
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”.
Recept preuzet sa www.coolinarika.com