Wednesday, March 9, 2016

Čokoladna torta sa orasima

Sastojci:


Kora (za jednu koru, peci dvije) - 6 bjelanca, 6 kasike secera, 2 zumanca, 2 kasika brasna, 8 kasika mljevenih oraha, 1 kasika ulja, 2 zumanca, 3 kasike kakaa

Fil - 10 zumanjaka, 6 kasika secera, 3 kesice pudinga okusa slatke pavlake, 1 l mlijeka, 1 kesica zelatina, 125 g margarina, 50 g cokolade

Dekoracija - vrhnje za slag, naribana cokolada

Priprema:

1. korak

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Prosijte brašno sa pecilnim praškom i kakaom. Pripremite 2 kalupa (od 24 cm),obložite ih pek papirom. Od bjelanjaka načinite snijeg,i nastavljajući miksati dodajte žlicu po žlicu šećera.Smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak. Špatulom pažljivo umiješajte orahe,te brašno prosijano sa pecilnim praškom i kakaom.
Ja odjednom stavim peći oba biskvita,na 180 st,pola sata. Učinite test čačkalicom,mora izaći suha iz biskvita. Biskvite ohladite.

2. korak

Zumanjke umutiti sa pudingom, te zakuhati u litri mlijeka,ohladite. Izradite margarin sa šećerom u prahu.U izrađeni maslac dodajte žlicu po žlicu ohlađeni puding,miksajući.
Želatin ostaviti da nabubri. u malo hladne vode. Rastopiti čokoladu i sipati u zelatin, te sve zajedno dodati u fil.

3.Korak

Biskvit premazati filom, ga preklopiti drugim biskvitom,
Umutiti vrhnje za šlag, i dekorisati tortu.


Socni steak pecen u tavi

Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...