Sastojci
- 4 jaja
- 2 šlag pjena
- plazma keks
- 100g miječna čokolada
- 4 kašike šećer
- 2 vanilin šećer
Priprema
- 1.Posebno dobro umutiti bjelanjke u žumanjke. U bjelanjke dodati par zrna soli dok ih mutite. U žumanjke dodati 4 supene kašike šećera ( koliko jaja toliko kašika šećera). Kada ste sve izmutili sastavite ove divje smjese te ih opet izmutite mikserom. Umutite šlag pjenu dodajte vanilin šećer i opet sve sastavite. Prepolovite smjesu u dvije posude. U jednu dodajte željenu količinu izmrvljenog plazma keksa. U drugu polovinu možete dodati neku aromu – rum, banana, kruška…
- 2.Istopite 100g mliječne čokolade na vrlo malo mlijeka.
- 3.Uzmite kutiju (veličine porodičnog sladoleda) Sipajte ove dvije smjese od jaja i šlaga, jednu pored druge ili jednu preko druge. Pospite istopljenom čokoladom i sa još malo mrvica plazma keksa (može i plazma keksom u prahu).
- 4.Sve pošaljite u zamrzivač i nestrpljivo čekajte da se zaledi.
Recept preuzet sa www.coolinarika.com- 1.