Thursday, July 21, 2016

Lisnata pogača


Sastojci

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 dl mlijeka (ako treba malo više)
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica šećera
  • 5 kašika ulja
  • za premazati tijesto
  • 150 g margarina
  • za premazati pogaču
  • 1 kom zumance
  • susam












Priprema

  1. Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.

  2. Ostaviti na toplom da nadodje.
  3. Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
  4. Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4  premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu.
  5. Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine.
  6. Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijeliva
  7. Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
  8. Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu.
    Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
  9. Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.

Socni steak pecen u tavi

Sastojci 4 steak (biftek za rostiljanje) 3 zlice maslinovo ulje 3 zlice limunov sok 1 zlica vegeta 1 kasicica cesnjak u pra...