Sastojci
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 2 dl mlijeka (ako treba malo više)
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica šećera
- 5 kašika ulja
- za premazati tijesto
- 150 g margarina
- za premazati pogaču
- 1 kom zumance
- susam
Priprema
- Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
- Ostaviti na toplom da nadodje.
- Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
- Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4 premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu.
- Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine.
- Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijeliva
- Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
- Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu.Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
- Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.